Съвети

10 съвета при избирането на мебели

beige sofa chair near a table

Всички сме си представяли мечтания дом. Обзавеждането е важна част от това – то дава живот на всеки интериор. Изборът на подходящия цвят, размер и материал е ключов. Ако имате малък дом, големите мебели ще направят стаята претрупана. По същия начин големите помещения с малки мебели ще изглеждат необичайно и необмислено. В случай, че не знаеш от къде да започнеш, тази статия е за теб. Ние от DesignBunker сме насреща с 10 съвета при избирането на мебели за дома.

Планирай бюджета си:

В процеса на търсене на мебели за дома ще попаднеш на красиви, луксозни и елегантни предложения. В крайна сметка, финалното решение ще бъде взето от джоба ти. Затова е важно първо да определиш бюджета си. Направи си изчисленията преди да започнеш да пазаруваш смело. 

Съобрази се със стила на дома:

Анализирай стила на дома си или стила, който искаш да постигнеш. Какво харесваш? Класически, модерен, аристократичен, артистичен, индустриален или минималистичен стил? Различните елементи от обзавеждането трябва да се допълват и това може да се случи единствено, когато се съобразиш.

Не следвай сляпо трендове:

Не купуваш мебели всеки ден – те са дългосрочна инвестиция. Затова не купувай продукти, които не отиват на индивидуалността ти. Трендовете идват и си отиват, а домът ти е мястото, което трябва да изразява кой си и какво харесваш. В края на краищата, ти си този, който ще прекарва най-много време там. Затова избери мебели, които отговарят на вкуса и характера ти, а не такива, които ще ти омръзнат след няколко дни.

Помисли за нуждите си:

Най-голямата грешка, която правят хората е да правят лесни обобщения. Например, базисната концепция за дневната е, че в нея трябва задължително да има диван, телевизор и маса за хранене. Но защо ти е нужна маса за хранене, ако обичаш да се храниш в леглото, на кухненския плот или извън дома? Затова е нужно да избереш мебелите според нуждите ти, освен, ако не искаш да използваш някои мебели с декоративна цел, разбира се.

Никога не прави компромис с качеството:

Избери мебели от висококачествен материал, все пак те са по-издръжливи и дълготрайни. Също така, ако имаш деца или обичаш да правиш големи партита вкъщи, e редно да помислиш за мебели от материали, които са устойчиви на петна.

Съобрази се с броя обитатели на дома:

Както вече споменахме, мебелите трябва да бъдат избрани според нуждите ти. Ако имаш малко семейство, едва ли ще имаш нужда от много мебели, но ако имаш по-голямо семейство в дома си, със сигурност ще ти трябва поне един по-голям комплект от диван/фотьойл/кресла в дневната. Важно е да помислиш и за членовете на семейството, когато избираш маса за хранене.

Направи точни измервания на пространството:

Важно е да измериш и съобразиш свободното място в стаята, за да не се получат разминавания при поръчването на мебели.

Обмисли внимателно цветовете:

Избери цвета на мебелите според стила на дома ти или цвета на останалото обзавеждане. Ако стената или пода са в неутрален цвят, тогава смело може да си позволиш и по–цветни мебели, но ако стената е цветна или пода е тъмен, тогава мебелите трябва да са в по-светли цветове. Добрата комбинация от цветове създава чувство за хармония.

Не избързвай!

В най-добрия вариант ще използваш една нова мебел поне няколко години. Затова когато инвестираш в обзавеждане за дома, не избързвай и продължавай да търсиш, докато не намериш най-подходящия вариант за теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *